Per 1 januari starten we met Team Sunweb Experience Bikefitting!

Dynamische fietspositiemeting (=bikefitting)

Wil jij weer pijnvrij op je fiets zitten? Wil je kijken of je met een aanpassing van je houding beter of langer kan presteren? Bij het bikefitting team van Team Sunweb Experience Centre ben je hiervoor aan het juiste adres.

Veel wielrenners hebben in meer- of mindere mate last van fysieke klachten op de fiets. Knieklachten, zadelpijn, rugpijn: het komt vaak voor, zeker bij langere afstanden. Ook bij de profs van Team Sunweb zien we toch regelmatig klachten. Zij zijn er voor een deel aan gewend, maar het streven is wel om iemand geheel klachtenvrij op de fiets te hebben zitten.

Dynamische fietspositiemeting
Hoe wij jouw problemen voorkomen of behandelen? Met een bikefitting volgens de principes van Team Sunweb. Daarmee brengen we je fietsbeweging in beeld en krijgen we gedetailleerde informatie over de manier waarop je fietst. Op die manier kunnen we klachten en prestaties linken aan je lichaamshouding en afstelling van de fiets. Een te lage zadelstand kan bijvoorbeeld knieklachten geven of een verkeerde breedte van het stuur nek- en schouderklachten. Uiteraard houden we bij de meting rekening met jouw lichaamseigenschappen, maar ook wensen en doelen. De ene fietser is wedstrijdgericht en zit graag dieper, de ander wil ontspannen toeren en heeft baat bij een comfortabele houding.

En wie kan je beter helpen dan de professionals van Team Sunweb? We kunnen je optimaal op de fiets zetten en hierbij rekening houden met jouw lichaam (ieder lichaam is ten slotte anders) en jouw klacht. Het grote pluspunt van de Team Sunweb Experience Bikefitting: de bikefitters kunnen niet alleen een optimale fietsafstelling verzorgen, maar ook direct een (para)medische diagnose stellen en een plan voor de behandeling van je klacht voorstellen. Je kunt hierbij, naast een optimale fietsafstelling, denken aan bijvoorbeeld kracht-, stabiliteits en flexibiliteitsoefeningen. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van wat we bij je vinden bij het onderzoek.

Voor wie is een bikefitting / fietspositiemeting? 

 • Blessurepreventie: een betere fietspositie voorkomt klachten aan o.a. de knieen, de rug, de nek en de schouders.
 • Blessurebehandeling: je kunt blessures hebben die door het fietsen zijn ontstaan, maar ook een klacht of blessure hebben waardoor het fietsen wordt beperkt. Je kunt hierbij denken aan een al langer bestaande rugklacht die verergert door het wielrennen. Doordat de sportarts en de fysiotherapeut specifieke kennis hebben op het gebied van het menselijk lichaam en het wielrennen kan goed rekening gehouden worden met de (on)mogelijkheden van de individu. Ook kan de sportarts of fysiotherapeut u oefeningen of tips meegeven om een nog betere fietspositie te kunnen bereiken.
 • Prestatieverbetering: door een betere fietspositie kunnen de krachten van je lichaam beter op de fiets over gebracht worden (dit meten we ook door de pedaaldrukmeting) en kan je harder gaan fietsen.

Wat houdt een dynamische fietspositiemeting bij Team Sunweb Experience Bikefitting in? 

 • Anamnese en bespreking vragenlijst
 • Uitvoerig lichamelijk onderzoek verricht van het bewegingsapparaat (spieren en gewrichten)
 • Statische meting (lichaamsmaten)
 • Dynamische fietspositiemeting (bikefitting) op fitting-bike van Bikefitting.com zodat direct alles aangepast kan worden en optimale afstelling wordt bereikt
 • Pedaal analyse: (o.a. links/rechts verschillen, drukverdeling)
 • Alles volgens de standaarden en principes volgens Bikefittings van Team Sunweb.
 • Meting wordt uitgevoerd door sportarts danwel fysiotherapeut van Team Sunweb!
 • Het verslag: Je krijgt een uitgebreid rapport met daarin optimale fietsafstelling, natuurlijk de adviezen tav aanpassing van je fiets, maar ook sportmedische adviezen van de sportarts of fysiotherapeut ten aanzien van andere verbeteringen op lichamelijk gebied (denk aan: kracht, stabiliteit, mobiliteit, etcetera).
 • En de kerst op de taart: Het gehele onderzoek wordt uitgevoerd in het Team Sunweb Experience Centre, zodat je ook een blik kunt werpen in de keuken van Team Sunweb!

Wie zijn de bikefitters / onderzoekers?

Mannes Naeff
Teamarts Team Sunweb (oa. La Vuelta 2016/2017/2019, Tour de France 2018, Giro d’Italia 2017)
Sportarts KNWU: begeleiding CTO baansprinters en paracycling: “road to Tokyo 2020”
Sportarts SMC Papendal, Deventer Ziekenhuis
Lid NOC*NSF masterclass topsportartsen
MSK-arts Praktijk Naeff

Roderik Groenewold
Fysiotherapeut / soigneur Team Sunweb
Fysiotherapeut Fysicx Deventer
Shockwave, echografie en peesblessure specialist
Semi-professioneel wielrenner tot 2014

Hoe maak je een afspraak:

Stuur een e-mail naar bikefitting@keep-challenging.nl met daarin je contactgegevens. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Vanaf 1 januari kun je ons ook telefonisch bereiken en afspraken inplannen via Praktijk Naeff: 0570-244125.
Je krijgt uitgebreide informatie en een vragenlijst van te voren toegestuurd.
Je kunt ze vanaf 1 januari ook op deze plek zelf downloaden.

Wat zijn de kosten?
De kosten zijn 300 euro per Bikefitting.

Let op
De bikefitting valt niet onder Team Sunweb maar onder de activiteiten van ‘Sportarts Naeff’ en wordt gefactureerd als preventief (sport)medisch onderzoek.
Sportarts Naeff is geregistreerd onder KVK nummer 58478027.
De bikefitting bij het Sunweb Experience Centre zal in principe niet door uw zorgverzekeraar worden vergoed.