Regelmatig word ik gevraagd wat het verschil is tussen een MSK-arts en andere behandelaars zoals fysiotherapeuten, osteopaten en manueel therapeuten. Eigenlijk zegt mijn titel het al, een MSK-arts is een arts. Dit geeft verschillen in de aanvliegroute naar een behandeling en ook in de behandeling zelf. Lees mijn blog waarin ik het verder uitleg.

Verschil in de praktijk

Een arts is primair opgeleid om een medische diagnose te stellen en op basis daarvan een behandelplan te maken. Als MSK-arts kan ik daarna ook het behandeltraject zelf verrichten. Therapeuten doen (volgens hun richtlijn) een screenend onderzoek om te kijken of er redenen zijn dat ze niet kunnen/mogen behandelen (“rode vlaggen”), stellen een fysiotherapeutische diagnose en gaan daarna een behandeltraject in. Dit is een verschil wat in de praktijk erg belangrijk kan zijn. Om dit uit te leggen kan ik misschien het best een recent voorbeeld geven uit de dagelijkse praktijk.

Voorbeeld met lage rugpijn

Een 26 jarige patiënt komt bij een goede fysiotherapeut met recidiverende lage rugpijn. Bij de screening worden er geen rode vlaggen vastgesteld. De fysiotherapeut start een behandeling van 6 weken voor verminderde rompstabiliteit en een stijve lende wervelkolom die bestaat uit core stability training en mobiliserende oefeningen. Omdat er geen verbetering waargenomen wordt stuurt de fysiotherapeut de patiënt na 6 weken terug naar de huisarts. De huisarts stuurt voor een tweede mening/behandeltraject naar mij.

Als de patiënte bij mij komt, valt inderdaad de verminderde rompstabiliteit en een stijve lende wervelkolom het meeste op. Omdat de stijfheid opvallend is, de hamstrings verkort zijn en er sprake is van een jonge patiënte, kan ik als arts besluiten om aanvullend onderzoek aan te vragen, in dit geval een röntgenfoto. Als sport- en MSK arts beoordeel ik deze foto (ook) zelf en zie een verschuiving van een wervel (spondylolisthesis). Dit bij elkaar vormt de basis voor een medische diagnose en een passend behandelplan.

De patiënte laat ik daarbij vooral zelf oefenen en ik verricht als MSK-arts enkele behandelingen om de stijfheid van de rug te verminderen. Er wordt een verslag gemaakt voor de huisarts met een medische diagnose en behandelplan. Een wervelverschuiving is normaal gesproken geen oorzaak van lage rugpijn, zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken, maar het kan wel voor een aanpassing zorgen in het behandelplan. Mocht de afwijking verergeren dan kan ik als sport-/MSK-arts verwijzen naar een orthopedisch chirurg om te beoordelen of een operatie (vastzetten wervels) geïndiceerd is. In veel gevallen bij patiënten met lage rugpijn zijn er geen specifieke afwijkingen zoals bij bovengenoemde patiënte en is er geen aanvullend onderzoek nodig. Maar in sommige gevallen kan het voordelen hebben om onderzoek en behandeling door een gespecialiseerd (MSK-)arts te laten verrichten, zodat er ook snelle diagnostiek kan worden verricht.

Behandeltechniek

Er is ook een verschil in behandeltechniek, waardoor het kan dat een behandeling bij de ene behandelaar beter werkt dan bij de andere. Mijn behandeltrajecten zijn in ieder geval kort (3-5 keer) omdat ik vind en merk dat manuele behandelingen ondersteunend moeten zijn aan het lichaam en het lichaam niet afhankelijk hoort te zijn (en is) van soms maandenlange herhaalde behandelingen. Manuele behandelingen kunnen vaak goed ondersteund worden door oefeningen, zoals spierversterkende oefeningen of mobiliserende oefeningen. Andere verschillen zijn dat een arts handelingen mag uitvoeren zoals het geven van injecties, het voorschrijven van medicatie en dus het aanvragen en beoordelen van aanvullend onderzoek zoals een röntgenfoto, een MRI-scan of een bloedonderzoek.

Zo goed mogelijk helpen

Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten. Zo is een MSK-arts net als een fysiotherapeut toegankelijk zonder verwijzing van de huisarts, worden we vergoed vanuit het aanvullend pakket van de zorgverzekeraars en proberen we allebei de patiënten op basis van onze ervaring en opleiding zo goed mogelijk te helpen.